Om oss

Karin, JokkmokksBär

Jokkmokksbär vidareförädlar bär i liten skala – mathantverk. Små satser, noga utvalda bär från Jokkmokks närområde och så lite tillsatser som möjligt. Det är för mig tre viktiga delar i min produktion. Ibland tar mina bär slut och då måste jag köpa in från andra bärföretag. Jag har hittills alltid då köpt från Norr- och Västerbotten, det vill jag fortsätta med då jag vet att de bären håller hög kvalité.

Mina bärplockare

imageBarbro

”Kråkbärsplockare” i väntan på hösten och nya kråkbär att plocka.

Bärplockare i skogenRaewadee

Här på ett hygge fullt av lingon. De mesta av mina bär är plockade i Jokkmokk. Här finns blåbär, hjortron, kråkbär och lingon i mängd. Jag försöker så långt det går att köpa upp bären från lokala plockare. Här på bilden ser ni Raewadee i bärskogen. Hon är en av mina bästa plockare. Snabb och noggrann både att plocka och rensa. På våren kan en del bär ta slut i frysen och då får jag lov att köpa. Nyligen var jag tvungen att köpa hjortron från Överkalix men de är säkert lika fina som jokkmokkshjortron.

Om oss och våra bär

Blåbärskaka

Jokkmokk är ett litet samhälle mitt i skogen. Här finns massor av bär. Den största delen av kommunen ligger norr om polcirkeln. Jag har bott här i mer än 30 år och jag har svårt att tänka mig att bo på någon annan plats. Fördelen med Jokkmokk är naturen. Den är alltid nära och råvarorna till småskalig livsmedelsproduktion av bär finns här i överflöd. Eftersom midnattssolen ger många soltimmar har bären hög kvalité och är rika på antioxidanter. De viktigaste bären här är lingon, blåbär, kråkbär och hjortron. Alla ”fullmatade” med nyttigheter som vi människor behöver för att må bra.