Våren är här!!!

Nu känns det både i kroppen och knoppen att våren är här. Midnattssolen är fortfarande i kirunatrakten men det är ljust hela natten, det där drömska ljuset som gör det svårt att komma i säng för att sedan vakna lite för tidigt.

Jag går ut i skogen med vår hund Pinja varje morgon och jag ser att nu är det snart dax att plocka björklöv. Björken har små musöron som var goda att stoppa i munnen. Björklöv ska plockas tidigt, i början av juni och absolut innan midsommar. Jag använder det mesta av mina björklöv till sirap men jag torkar också för att blanda i salt. Saltet får då en lite syrlig sälta.

Nu när bladen är små och extra goda och nyttiga är det bra att göra te på färska blad. Det är bara att ta några tsk björkblad, hälla över 80-gradigt vatten

IMG_0177och låta dra 5 – 7 minuter. Teet är urindrivande så det passar att använda som vårrengöring av kroppens insida. Man får inte överdriva, en kopp om dagen i några veckor är bra och utrensande. Tar man för mycket eller under för lång tid kan njurarna ta skada. Repar man lite till några koppar te tar nog markägare illa upp men vill man plocka lite mer så måste man fråga den som äger marken.