Bärsirap

Bärsirap är gott och enkelt att använda till kakor, desserter och annat som man vill ha lite sötare. Jag har olika smaker, blåbär, hjortron, kråkbär och lingon. Sirap är en produkt som jag gör av en naturlig råvara, oftast ett bär och socker. De olika siraperna görs på lite olika sätt eftersom jag har upptäckt att olika råvaror fungerar olika när de kokas. De måste alla kokas ganska länge med socker för att få den rätta sega konsistensen som en sirap ska ha.

Blåbärssirap

JokkmokksBär - BlåbärssirapBlåbär ger många minnen, både upplevelser i skogen och bokstavligt med svårtvättade fläckar. Den snälla smaken gör att nästan alla gillar blåbär. Blåbärssirap är perfekt till pannkakor och grädde men det är även gott att ringla lite över gröten.

Hjortronsirap – smak av myrens guld

JokkmokksBär - HjortronsirapEn mycket användbar sirap – passar till allt som man vill få en guldkant på. Efterrätt, glass, pannkaka, tårta. När du vill ha något sött och vara säker på att alla gillar smaken är hjortronsirap perfekt.

Hjortronsirap med ättika och granskott

JokkmokksBär - Hjortronsirap med ättika och granskottLåter lite crazy men den söta sirapen gifter sig perfekt med den syrliga ättikan och granskotten förstärker smaken av skog. Den använder du till mat – den passar säkert till många rätter men hjortron och lax är gott tillsammans. Du kan göra en salladsdressing. Använda den istället för socker vid gravning av lax. En kall sås tillsammans med crème fraiche eller matlagningsyoghurt är också utmärkt till ugnsbakad lax.

Lingonsirap

JokkmokksBär - LingonsirapLingon är mycket svenskt och historiskt har vi använt lingon till det mesta, lingonsylt till gröt och sill och lingondricka som måltidsdryck. Idag när vi återupptäcker de svenska traditionerna är det syrliga lingonet helt rätt till många maträtter. Vilt och ren passar det utmärkt till och även som drinksmaksättning.

Kråkbärssirap

JokkmokksBär - KråkbärssirapKråkbär är ett bortglömt bär, med sitt kraftiga skal och juicerika inre är det inte lika användbart som exempelvis blåbär. Men tillsammans med en gnutta lingon blir det en smakrik sirap. Själv tycker jag den smakar lite mer än blåbärssirap och den är inte lika söt. Vill man ha en god sirap av ett bär som är lite okänt så är kråkbär det rätta.

Sirap som jag inte alltid har på lager

Granskottssirap

JokkmokksBär - GranskottssirapEn sirap som smakar skog passar kanske inte alla men att använda den som sötma i en dressing ger en spännande smak till Salladen.

Hallonsirap

JokkmokksBär - HallonsirapSom rinnande godis!

Rönnbärssirap

Både sur och söt, bättre kan det inte bli. Tillgången är dock beroende på om det är ett bra eller dåligt rönnbärsår i Jokkmokk.