Mousserande bärvin

Att göra mousserande vin tar sin tid, vare sig om man gör druvvin eller ett vin på bär. Här har vinet jäst en första gång. Snurrats för att jästen ska komma till toppen. Frusit toppen med jästen. Avlägsnat den och sedan fyllt på med vin och sockerlag i varje flaska. Sedan korkat om den med champangekork. Total jäsningstid, 2 år och mycket handkraft. Inte konstigt att sådant bubbligt vin kostar en del. Egentligen för billigt!

Matmarknaden över för i år.

Lunch på matmässanDet har gått några dagar sedan marknaden stängde. Nu är det lugnt i Jokkmokk igen. Vi som är kvar börjar längta till nästa begivenhet – vårvintern. Matmässan gick bra, jag var lite orolig över att både ha ansvar för lunchservering, vinprovarmiddag med renköttstema och själva marknaden men allt flöt på bra. Mycket tack vare alla barnen och mina duktiga systrar.