Tack för årets vintermarknad.

Så var marknaden slut för det här året. Hos oss på Matmarknaden var det som vanligt trevlig stämning, god mat och glada försäljare och kunder. Själv hade jag betydligt mindre att göra än tidigare då Carina Johansson Luleå konfektyr tagit över allt arbete med utställare, mat, el som försvinner och allt annat som händer i vår lilla matmarknaden när befolkningen ökar från 3 000 till 40 000 i Jokkmokk under några kalla vinterdagar.

Själv har jag gjort en etikettsmiss, det var mycket att göra innan marknaden och många flaskor som skulle etiketteras på kort tid. På marknadslördagen upptäckte en kund att på blåbärssirapen stod det bäst före januari 2016. Inte alls rätt, det skulle stå januari 2017 då jag kokade den för bara någon vecka sedan. Jag vill att ni som köpt den ska veta att den var felmärkt. Ha nu ett bra år, jag hoppas vi träffas igen under marknaden 2017!

17 dagar kvar till Jokkmokks Marknad!

Var nyss in och tittade på dagsprogrammet på www.jokkmokksmarknad/besökare. Nu är det hög tid för alla som funderar på att komma hit till marknaden att bestämma sig. Vill man se vad som finns att göra och boka förköpsbiljetter finns allt man behöver veta på på jokkmokksmarknad.se
IMG_4561.

Till Smaker från Norr – Matmarknaden på Kaitumgården behöver man inga förköp, det är bara att slinka in.

Recept till mina tjocka och sega pepparkakor

Blåbärsglögg

Min glöggtermos på den nya fina brickan från Stoorstålka i Jokkmokk

Eftersom så många ville ha receptet på pepparkakorna som jag serverade tillsammans med glöggen så kommer receptet här. Jag hittade det på nätet och har bara ändrat det lite.

4 dl sirap, 800 gram strösocker röres med degkrokar

1 kg vetemjöl, 50 gram bikarbonat, 1 påse ingefära (c:a 20 gram), 2 tsk kardemumma, 2 msk kanel, 3 tsk mald nejlika, 2 tsk malda pomeransskal, ev en citron (saft + skal), 400 gram smält smör, 4 dl vispad grädde föres i sist

Blanda ihop allt till en deg, låt stå över natten, Rulla till små bollar (mina c:a 16 gram)

I receptet stod det att de ska gräddas i 100 grader i 45 minuter. Jag gräddar dom i 95 grader i 30 minuter i stor varmluftsugn där jag ställer in många plåtar samtidigt. Det kan säkert variera beroende på ugn. Prova er fram.

 

Stora Sjöfallet och Snöfällan

Claes i Stora Sjöfallet

Claes och Pinja är bägge förtjusta i kråkbär.

snöfällan hösten 2015

Laponias naturum Snöfällan.

kråkbär vid stora sjöfallet

Kråkbären är mogna.

I helgen var vi i Snöfällan, Laponias naturrum i Stora Sjöfallet. Som jokkmokksbo känns det fel att inte ha besökt vårt nyaste turistmål som invigdes i våras. Solen sken, kråkbären var mogna och vi kunde lyssna till Mats Karström som både berättade och visade på olika svampar. Vilka som fanns i skyddsvärd skog och vilka som var goda att äta.