Blåbärsblad och blåbärsblommor.

Läste den här intressanta artikeln igår på facebook.
http://www.smartadiabetiker.com/wp/nyheter/blabarsblad/ skriven av Claus Anton. Blåbärsbladen och blommorna är tydligen mycket bra för att stävja diabetes. Det är bara att torka och använda som te. Jag tycker det känns lite syndigt att plocka bladen och blommorna – när det är meningen att det ska bli bär. Vissa år är det så gott om blåbär att det inte gör så mycket men det är svårt att veta i maj/juni. Men jag ska prova att plocka – lite. Det är fascinerande att se hur snabbt det går i naturen just nu. Igår hade blåbären knappt några blad alls och idag ser det ut så här.

Blåbärsblommor den 31 juni 2016

Blåbärsblommor den 31 juni 2016

Högtryck

I morse vid 07.00 var det säkert 18 grader varmt här i Jokkmokk. Jag upptäckte genast att stövlar och jacka var onödigt mycket kläder men efter en kall vinter gör det inget om jag får svettas lite. Att plocka löv ska man helst göra vid högtryck, så det passade bra att plocka de första björklöven just idag. Pinja var också glad, hon gillar när vi inte bara går runt morgonslingan i rask takt utan stannar upp lite här och där. Eftersom jag ska använda dagens löv till sirap så vakumpackar och fryser jag dom, det är enkelt att göra och sedan är det bara att ta fram lagom mängd i vinter. Ska jag istället göra te eller blanda in dom i salt eller något annat så måste jag torka dom först. Det kräver lite mer förarbete och känns lite jobbigt på en söndag.

Pinja med björklövspåsen.

Pinja med björklövspåsen.

 

Våren är här!!!

Nu känns det både i kroppen och knoppen att våren är här. Midnattssolen är fortfarande i kirunatrakten men det är ljust hela natten, det där drömska ljuset som gör det svårt att komma i säng för att sedan vakna lite för tidigt.

Jag går ut i skogen med vår hund Pinja varje morgon och jag ser att nu är det snart dax att plocka björklöv. Björken har små musöron som var goda att stoppa i munnen. Björklöv ska plockas tidigt, i början av juni och absolut innan midsommar. Jag använder det mesta av mina björklöv till sirap men jag torkar också för att blanda i salt. Saltet får då en lite syrlig sälta.

Nu när bladen är små och extra goda och nyttiga är det bra att göra te på färska blad. Det är bara att ta några tsk björkblad, hälla över 80-gradigt vatten

IMG_0177och låta dra 5 – 7 minuter. Teet är urindrivande så det passar att använda som vårrengöring av kroppens insida. Man får inte överdriva, en kopp om dagen i några veckor är bra och utrensande. Tar man för mycket eller under för lång tid kan njurarna ta skada. Repar man lite till några koppar te tar nog markägare illa upp men vill man plocka lite mer så måste man fråga den som äger marken.

Webbutiken öppnar! Välkomna in

Idag ska den öppnas, min nya webbutik. Nu ska kunderna slippa ”100” mejl fram och tillbaks för att få köpa en liten flaska sirap. Det ska bli enkelt med fasta priser både för produkter och frakt.

Det jag inte kan ta betalt med och som jag kunnat med min lite mer oorganiserade försäljning är swish men det kommer säkert med tiden. Just nu får köparna nöja sig med pay pal och kortbetalning.

Jag har inte fixat det helt själv så tack till Strukturum i Jokkmokk och Jenny på Koinor. Utan er hjälp hade det tagit mycket längre tid och inte blivit så bra.

Test av mobilens kamera

Det skulle vara så enkelt att använda mobilkameran till bilderna på hemsidan, att vara helt självförsörjande med bilder och inte behöva fråga någon. Igår testade jag och fotade olika sirapsflaskor med mobilengranskott. Nu ska vi se hur det blev. Jag kanske ska ta bort lite mer av bakgrunden? Det blev lite bättre. Nu ska jag publicera. Inte perfekt men enkelt.

smalare granskott