Bär

Olika bär innehåller olika ämnen, men alla innehåller vitaminer, mineraler och molekyler som är antioxidanter. Antioxidanter motarbetar fria syreradikaler som får våra kroppar att åldras. Men det finns också andra orsaker till det. De är kemiska molekyler som omfördelar elektronerna. Då stabiliseras syreradikaler.

A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin och olika färgpigment, karotenoider och flavonoider är exempel på vanliga antioxidanter. Flavonoider finns i blåa bär och frukter som blåbär, svarta vinbär och kråkbär. De har visat sig ha en väldigt bra antioxidativ effekt. De olika antioxidanterna samverkar oftast, så det är bäst om man äter olika sorters bär samtidigt.

Blåbär

BlåbärVaccinium myrtillus är en av Sveriges vanligaste växter. Blåbärsriset täcker c:a 17 % av Sveriges yta.Blåbär innehåller mycket antioxidanter, bl a flavonoider (antocyaniner), vitaminer, t.ex. C-vitamin och B-vitamin, mineraler, bl. a. kalcium, magnesium, kalium och järn. Dessutom innehåller blåbär mycket betakaroten, förstadiet till A-vitamin. Blåbär anses vara nyttiga, mest för sina höga halter av antioxidanter som bekämpar fria radikaler. Förutom antioxidativ effekt har blåbär både antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. (Foto: Britta Nordström)

Kråkbär

KråkbärKråkbär har det inte forskats på i Sverige. Forskare i Japan har kommit fram till att bären har samma effekt som blåbär på en rad olika sjukdomar. Kråkbär innehåller mycket antocyaniner, ca 350 mg/gram färska bär. Det kan jämföras med svenska blåbär. Kråkbär innehåller ungefär samma ämnen som blåbär och har 13 olika anocyaniner. Innan björnen går i idé på hösten äter han mest kråkbär. Björnhonan äter då också mycket kråkbär, så mycket så att hon också kan producera mjölk till sina ungar. (Foto: JB)

Lingon

LingonI lingon finns antocyaniner, mycket cateniner, fenoliska syror och tanniner. Lingon är bra på att reducera fria radikaler och har antimikrobiella egenskaper. De innehåller quercetin, som har positiva effekter på hjärt-kärlsjukdomar och en del cancerformer. De innehåller också stora mängder resveratrol, som kan reducera oxidativ stress.

Hjortron

HjortronHjortron är vårt mest exklusiva bär, ibland är det ”hjortronår”, men ofta regnar, fryser eller torkar hjortronen bort. I hjortron finns omega-3 fetter och mycket C-vitamin. De har också bra antimikrobiell aktivitet eftersom de har så höga mängder av ellagitanniner. Den antimicrobiella effekten kvarstår även om man fryser bären under en lång tid. (Foto: JB)
 

Havtorn

HavtornHavtorn växer inte i Jokkmokk utan vid kuster på karg och ganska näringsfattig mark. Den innehåller till skillnad från andra bär stora mängder fettlösliga vitaminer, bl. a. E- och A-vitamin men också B-vitamin och mer C-vitamin än apelsiner. Den är bra för hud och slemhinnor. Eftersom havtorn är ett både gott och nyttigt bär, tycker jag att det passar att blanda med andra bärsorter. Det ger ett extra sting till kråkbär och blåbär.